Pelspleje

Når du har valgt at købe en malteser, så har du også fået at vide, at malteseren kræver en del pelspleje.
 
Den første tid du har din malteser, skal du lige lære den at kende og den dig. Dette er en meget stor omvæltning for en lille hvalp på 8 uger. Når dette er sket efter en til to uger, så skal du i gang med at lære hvalpen, at dens pels skal holdes i pæn kondition.

Hvalpen skulle gerne hjemmefra have lært, at der skal fjernes ”søvn” ved øjnene hver dag. Så det skal du fortsætte med at gøre, eller du skal lære din hvalp, at det skal gøres hver dag. Til dette kan anbefales en lille kam beregnet til ansigt. Hvis dette ikke bliver gjort får den store klatter ved øjnene, og det er absolut ikke rart hverken for hvalpen eller ejeren. Mange maltesere har tendens til at have tåreflåd. Den brune farve der dannes herved er desværre ikke sådan at få væk, men kan holdes nede ved at fjerne disse ”søvnklatter” HVER dag. Der findes flere forskellige midler på markedet med mere eller mindre effekt til at holde det nede med, men jeg har i skrivende stund ikke fundet et middle, der kan holde det fuldstændig væk.
 
Lær hvalpen at den skal ligge på siden og på ryggen. (Brug masser af små lækre godbidder) Dette letter dit arbejde med børste og kam betydeligt senere hen. Til dette arbejde skal du bruge en god kam med lidt afstand mellem tænderne. Pelsen redes igennem derefter bruges en børste af svinehår (Maeson Pearson) Når du har haft hvalpen ca. 3-4 uger, er det tid for et bad. Før badet SKAL den redes helt fri for eventuelle filtknuder. Efter badet SKAL hvalpen føntørres. Til dette bruges en god føntørrer. Ikke for varm og heller ikke kold. Samtidig med at du føntørrer, bruger du børsten til at løfte pelsen med, så den bliver tør helt ned til huden. Lær også hvalpen, når pelsen er lang nok, at få sat små elastikker eller spænder i pandehåret, da det ellers falder ind i øjnene.
 
Når hvalpen bliver voksen, og pelsen bliver længere, så bliver arbejdet med pelsplejen også større. Hunden redes gerne hver eller hver anden dag. Når hunden er omkring 9 måneder kommer der pelsskift fra hvalp- til voksenpels. Dette skift opdager du ved at hunden begynder at få flere filtknuder. De kommer især bag ørerne, i ”armhulen” på indersiden af benene. De kommer ved både for- og bagben, og derefter breder det sig til hele kroppen. Her er det så, at du skal holde ud. Hunden skal redes igennem hver dag. Brug din balsam fortyndet som udredningsspray eller køb en god spray til udredningen. Dette for ikke at pelsen skal slides og spalte. Samtidig letter det arbejdet med kammen og karten. Til at løse filtknuder op bruges en blød karte. En kam med meget lidt afstand mellem tænderne kan anbefales til at fjerne ”rester” af filten med, så der ikke lige med det samme dannes nye filtre.

Den bedste måde, - synes jeg - du kan ordne din voksne maltesers pels på, er ved at lægge den på siden og så skubbe pelsen op og så rede det igennem ved at rede pelsen ned ad igen. På den måde får du pelsen redt igennem helt ind til huden. Dette er nemlig meget vigtigt, da det jo er her filtrene opstår.

Hvis du af en eller anden grund ikke ønsker, at din malteser skal have den helt lange pels, som den får som voksen, kan du vælge at klippe lidt af I længden. Dette bør IKKE gøres før efter pelsskift. Hvis du vil have din malteser steriliseret eller kastreret, anbefaler jeg også her, at du venter indtil efter pelsskift. Gør man det inden, kan der opstå pelsproblemer af hormonelle årsager.
 
Malteseren på udstilling

En malteser, som skal på udstilling, skal plejes på samme måde som ovenstående. Men her skal du i gang med at rulle pelsen op, så snart den er lang nok. Pelsen rulles så op på enten silkepapir eller plastfolie. Hertil skal der også bruges elastikker.

dkk fci agria drclauders